Erna Hagensen: Skal du ha vask hjemme må du gjøre en jobb
Leder i Arbeidsmandsforbundet, Erna Hagensen, er oppbragt og oppgitt over nyheten om at Venstre-leder Trine Skei Grande sin leilighet har blitt vasket av underbetalte renholdere.
SJEKK: Erna Hagensen, leder i Arbeidsmandsforbundet, ber privatpersoner som leier inn vaskehjelp om å be bedriften legge fram en lønnsslipp, og prate med renholderen.
Martin S. Festøy
ane.borrud@lomedia.no
I går avslørte Dagbladet at renholdere som vasket leiligheten til venstre-leder Trine Skei Grande fikk ulovlig lav lønn. Lønna for renholdere er nemlig styrt gjennom loven om allmenngjøring, og i dag skal en renholder minst ha 169 kroner og 37 øre timen.
Da Arbeidstilsynet i fjor sjekket bedriften Trine Skei Grande benyttet, kom det fram at de ansatte fikk 125 kroner i timen. Den allmenngjorte lønna da var 161kroner og 17 øre i timen.
Til Dagbladet sier Skei Grande at hun ikke hadde noen kontrakt med firmaet, men at hun bestilte vasking ved behov. Skei Grande sier hun er skuffet over renholdsselskapet, og at hun sendte bedriften to e-poster for å få bekreftelse på at de fulgte regelverket, og opererte i tråd med godkjenningsordningen, hvilket selskapet bekreftet.
Ha kontrakt og sjekk
Erna Hagensen er oppbragt og oppgitt over dagens nyhet om underbetalt vasking hos Venstre-lederen.
– Å spørre bedriften og ta svaret for god fisk holder ikke, mener hun.
Hagensen viser til at Skei Grande sier i Dagbladet at hun ikke hadde noen kontrakt med renholdsselskapet.
– Da bør det jo ringe noen bjeller! Det er helt vanlig å inngå en kontrakt når du kjøper en tjeneste, der det står hva du kjøper, og hva du betaler, slår Hagensen fast.
Og legger til
– Det er jo hinsides all fornuft, når vi vet hvor svart markedet for renhold i de private hjem er.
I tillegg til å sjekke om bedriften man bruker er en godkjent renholdsbedrift, er det to ting til kjøpere av renholdstjenester bør gjøre. Be bedriften legge fram en lønnsslipp, og prate med renholderen.
– Det er ingen som snakker med renholderne. Det bør man gjøre. Da kan man finne ut hvordan arbeidsforholdene i virkeligheten er. I tillegg kan du som kunde kreve å få en kopi av en lønnsslipp for å sikre deg at renholderen som vasker hos deg får den den lovpålagte minstelønna.
Konklusjonen til Hagensen er: Skal du ha vask i hjemmet, må du være villig til å gjøre en jobb.
– Du må gidde å bry deg. Med såpass mange oppslag det har vært i avisene de senere årene om forholdene i renholdsbransjen, er det ikke ukjent. Man må gjøre en jobb å sjekke.
Og Stortingspolitikere har ifølge forbundslederen et ekstra ansvar.
– De som er med å vedta lovene, har et ekstra ansvar for å følge lover og regler. Da må man ta den jobben det er å sjekke om bedriften du leier inn følger lovene du har vært med på å vedta.
Vil sjekke grundigere for fremtiden
– Vasking ble bestilt ved behov. Derfor forelå det ingen fast kontrakt med fast levering av renholdstjenester, sier Jan-Christian Kolstø, pressesjef i Venstres stortingsgruppe i en e-post til Arbeidsmanden.
Han understreker at Venstre er opptatt av at det skal være et ordentlig og skikkelig arbeidsliv hvor vi skal følge reglene.
– Derfor ble det sjekket med firmaet to ganger. Det er beklagelig at firmaet ikke sørget for å betale i henhold til regelverket. Derfor ble det gitt beskjed til daglig leder av firmaet at Trine ikke kommer til å benytte seg av deres tjenester fremover, understreker han.
Og legger til:
– Trine har gitt uttrykk for at hun for fremtiden kommer til å sjekke grundigere før bruk av renholdstjenester.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.